Tjänsteställe

Var en anställds tjänsteställe är spelar stor roll när det gäller en arbetsgivares möjlighet att skattefritt ersätta vissa resor, logi och traktamente.

Detta ovan är inget nytt men från 1 januari 2023 ska tjänsteställets gatuadress och ort anges i arbetsgivardeklarationen (Ruta 245 och 246), vilket har fått många att reflektera mer över just vart tjänstestället faktiskt är och att det har stor betydelse!


Bara ett tjänsteställe kan anges för en anställd. Sker arbete på olika platser behöver man göra en bedömning vad som är tjänstestället. Om förutsättningarna ändras permanent i en anställning, så kan det givetvis innebära att den anställde får ett nytt tjänsteställe.

  • Bedömningen var tillsvidareanställda har sitt tjänsteställe ska göras i ett längre tidsperspektiv, normalt ca två år.

  • För tidsbegränsat anställda, t ex anställningar på någon vecka eller ett år, görs bedömningen enbart efter förhållandena under anställningstiden. Skatteverket anser inte att provanställning är en tidsbegränsad anställning i dessa fall.

För att bestämma tjänstestället, så utgår man från tre olika regler som ska tolkas och prövas i tur och ordning:

  • Huvudregelndär den anställde utför huvuddelen av sitt arbete, t ex kontor, butik, fabrik och sjukhus.

  • Alternativregeln – utförs arbetet på arbetsplatser som hela tiden växlar, anses i regel den plats där man hämtar och lämnar material eller förbereder och avslutar sina arbetsuppgifter som tjänsteställe.

  • Undantagsregeln – bostaden är i vissa fall tjänstestället. Arbetet pågår en begränsad tid på varje plats enligt villkor som t ex gäller för vissa arbeten inom byggnads- och anläggningsbranschen och liknande branscher.

Julfest med företaget

Att bjuda de anställda på julbord eller anordna någon annan form av festlighet anses vara uppskattat. Dessa tillställningar går under reglerna för intern representation, dvs i dessa fall under begreppet personalfest - avdragsgilla personalfester får hållas två ggr per år.

Vid personalfester är även kostnader för de anställdas familjer samt tidigare anställda avdragsgilla inom beloppsgränserna. Med familj menas enligt Skatteverket maka, make, sambo eller motsvarande, samt barn till någon av dessa om de ingår i förälderns hushållsgemenskap.

  • Mat betraktas som representation och är inte avdragsgill. Momsen kan dock lyftas på utgifter upp till 300 kr (exklusive moms) per person och måltid. För både mat och alkohol blir schablon för moms 46 kr per person.

  • Kringkostnader vid personalfester är avdragsgilla med högst 180 kr + moms per person. Det kan t ex vara lokalhyra och kostnader för musikunderhållning. Resekostnader med taxi eller buss från arbetsplatsen till festlokalen är helt avdragsgilla.

Personalfest på annan ort

Resa och logi i samband med personalfest på annan ort är skattefri för den anställde och dennes familj. Det gäller under förutsättning att det är fråga om maximalt en övernattning och att arrangemanget ryms inom begreppet personalvård.

Notera:

Påkostade personalfester anses oftast ha ett tydligt inslag av personlig gästfrihet och är därför inte avdragsgilla för företaget. Var gränsen går mellan personalvård och personlig gästfrihet är svårt att säga. En alltför påkostad personalfest kan alltså innebära att företaget inte får dra av något alls.

Julklappar - vad gäller?

Julgåvor till mindre värde som ges till samtliga anställda eller en större grupp av de anställda och/eller styrelseledamöter är skattefria. För beskattningsåret 2022 får julgåvan enligt Skatteverkets rekommendationer kosta högst 500 kr inklusive moms för att vara skattefri. (Fraktkostnader räknas inte in i värdet)

Företaget får lyfta momsen på skattefria julgåvor.

Tänk på att:

  • Om marknadsvärdet (pris till konsument) för gåvan överstiger beloppsgränsen 500 kr ska den anställde beskattas för hela gåvans värde. Dessutom tillkommer det arbetsgivaravgifter på det.

    Om gåvan överstiger gränsbeloppet 500 kr och därmed räknas som skattepliktig får företaget däremot inte lyfta någon del av momsen.

  • Gåvan får inte bestå av pengar eller presentkort som kan bytas till pengar, om den ska vara skattefri för den anställde.

  • Lämnas en gåva till välgörande ändamål i de anställdas namn ( förutsätter att de anställda godkänt detta) är den skattepliktig för de anställda då det jämställs med att de anställda mottagit pengar som de skänkt bort.
    Om företaget själv väljer att skänka pengar till ideella föreningar är det skattefritt för den anställde, men normalt inte avdragsgill för företaget.

Viktigt med rätt namn och adress på fakturan!

Det är viktigt att vara noga med att uppfylla kraven för en godkänd faktura.

Skatteverket har i ett nytt ställningstagande förtydligat sin syn på vad som avses med momslagens krav på att en fullständig faktura ska innehålla uppgifter om säljarens och köparens namn och adress.

Namn

Om säljarens namn finns registrerat hos Bolagsverket kan det företagsnamnet anges på fakturan. Är namnet inte registrerat hos Bolagsverket anges det namn som finns i Skatteverkets register. En enskild näringsidkare som inte har registrerat sitt namn hos Bolagsverket ska ange sitt eget för- och efternamn i fakturan. Motsvarande gäller uppgift om köparens namn.

Adress

Adressens huvudsakliga uppgift är att tillföra namnuppgiften ytterligare information som gör det möjligt att identifiera företaget. Adressen är av stor betydelse för att man ska kunna särskilja ett företag från ett annat med samma eller liknande namn.

Skatteverket anser att med begreppet adress menas en fysisk plats dit traditionell post- och brevutdelning görs, det vill säga en postadress såsom gatuadresser och postboxadresser.

Skatteverket anser att en internetadress inte ger tillräcklig information för att uppfylla syftet med adressuppgiften på en faktura.