Var en anställds tjänsteställe är spelar stor roll när det gäller en arbetsgivares möjlighet att skattefritt ersätta vissa resor, logi och traktamente.
Detta ovan är inget nytt men från 1 januari 2023 ska tjänsteställets gatuadress och ort anges i arbetsgivardeklarationen (Ruta 245 och 246), vilket har fått många att reflektera mer över just vart tjänstestället faktiskt är och att det har stor betydelse!
Bara ett tjänsteställe kan anges för en anställd. Sker arbete på olika platser behöver man göra en bedömning vad som är tjänstestället. Om förutsättningarna ändras permanent i en anställning, så kan det givetvis innebära att den anställde får ett nytt tjänsteställe.
Bedömningen var tillsvidareanställda har sitt tjänsteställe ska göras i ett längre tidsperspektiv, normalt ca två år.
För tidsbegränsat anställda, t ex anställningar på någon vecka eller ett år, görs bedömningen enbart efter förhållandena under anställningstiden. Skatteverket anser inte att provanställning är en tidsbegränsad anställning i dessa fall.
För att bestämma tjänstestället, så utgår man från tre olika regler som ska tolkas och prövas i tur och ordning:
Huvudregeln – där den anställde utför huvuddelen av sitt arbete, t ex kontor, butik, fabrik och sjukhus.
Alternativregeln – utförs arbetet på arbetsplatser som hela tiden växlar, anses i regel den plats där man hämtar och lämnar material eller förbereder och avslutar sina arbetsuppgifter som tjänsteställe.
Undantagsregeln – bostaden är i vissa fall tjänstestället. Arbetet pågår en begränsad tid på varje plats enligt villkor som t ex gäller för vissa arbeten inom byggnads- och anläggningsbranschen och liknande branscher.